Hoe het missiedorp Steyl het centrum werd van de handel in veren van de paradijsvogel, voor de modehuizen in Berlijn en Parijs. Het belang van de paradijsvogel voor de jagers en de missiebroeders van toen en Nieuw Guinea nu.
VOGELS VAN GOD. Zo werden paradijsvogels beschreven, zowel door de bevolking uit Nieuw Guinea als door vroegere handelaren en wetenschappers van over de hele wereld. Geboren en gevangen, diep in het regenwoud, begonnen paradijsvogels vanuit kleine kustplaatsen van Nieuw Guinea aan hun reis. Ze werden als handelswaar en mode-artikel en lieten daarmee een onuitwisbare indruk op de wereld achter. Missionarissen uit Steyl verspreidden ter plaatse niet alleen het woord van God, ze handelden ook in de VOGELS VAN GOD. De paradijsvogel is vandaag de dag nog altijd een krachtig symbool dat staat voor status en schoonheid en is sterk verbonden met de identiteit van zowel de oorspronkelijke bevolkingsgroepen van Nieuw Guinea als de Papoea-diaspora in Nederland.
Uniek aan deze tentoonstelling is dat het verhaal van de paradijsvogel wordt verteld vanuit drie verschillende perspectieven: inheems, koloniaal en de missie.
Bij binnenkomst arriveert de bezoeker in het regenwoud van Arso, Nieuw Guinea. Omringd met het geluid en de kleuren en patronen van het regenwoud zoekt de bezoeker naar de vele (opgezette) paradijsvogels. De dolk van Tiliauw heeft hier een speciale plek die gebruikt werden bij de jacht op de paradijsvogel.
Vanuit het regenwoud wordt de bezoeker meegenomen in de reis van de paradijsvogel, die als handelswaar Nieuw Guinea verlaat en de rest van de wereld overgaat. Hier zien we de laden met balgen van paradijsvogels uit de handelsvoorraad van broeder Berchmans. En we zien de uiteindelijke producten: Europese hoeden en een Nepalese hoofdtooi, allen getooid met paradijsvogelveren.
De bezoeker komt terug in het regenwoud van Arso, maar in de tijdsgeest van nu. Waar ook een andere kant van het rijke regenwoud zichtbaar wordt: de aanleg van oliepalmplantages. Interviews met de bevolking uit Arso en verzamelingen vanuit de Papua gemeenschap in Nederland, laten zien hoe de paradijsvogel nog altijd een krachtig symbool is.