Missiemuseum, vitrine Filippijnen
Een venusmand (Euplectella aspergillum) is een zeedier dat verankerd leeft op de oceaanbodem. Een van de bekendste vindplaatsen van dit zeldzame dier is de diepe zeestraat tussen de eilanden Cebu en Bohol, in het zuiden van de Filippijnen. Deze buisvormige zeesponzen kunnen tot 1 meter groot worden. Ze filteren kleine voedseldeeltjes uit het zeewater terwijl het door hun lichaam stroomt.
Aan de onderkant van de spons zit een kluit, waarin lichtgevende bacteriën leven. Dat licht wordt via een speciaal lensje door de fijne glasdraadjes geleid en uitgestraald, zodat de spons wel een schemerlampje op de zeebodem lijkt. Mogelijk is dat het kleine diertjes aantrekt. Eén daarvan is een klein garnaaltje, dat door de gaatjes naar binnen zwemt en besluit daar te blijven, samen met een ander garnaaltje. Het paartje heeft in de venusmand onderdak, bescherming en voedsel. In Japan zag men zo’n spons met garnaaltjes er in als symbool voor het huwelijk: levenslange trouw in de veiligheid van je huis.
Ons venusmandje werd in dit kistje naar ons toe vervoerd waar strenge instructies en informatie op staat. De ogenschijnlijk fragiele bouw van het venusmandje is behoorlijk sterk. Deze glasconstructie is sterker dan een aluminiumbuis van dezelfde dikte, toch stond op het kistje duidelijk vermeldt dat bezoekers het venusmandje beslist niet mogen aanraken.